top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Brânzoaice sărate

Actualizată în: 16 oct. 2021

Nici nu îmi aduc aminte când am mâncat prima dată această combinație de brânzoaice, dar cu siguranță sunt mulți ani la mijloc. De mic copil brânzoaicele erau nelipsite de pe masa noastră. Mai ales când se pregătea aluat de pâine și mama sau bunica aveau și urdă proaspătă in frigider, era clar că ceream să se facă și brânzoaice.

De data aceasta nu le-am mai făcut cu aluat simplu de pâine, ci cu un aluat cu unt, ouă și lapte, care a făcut ca brânzoaicele să devină super pufoase, păstrând însă gustul pe care îl știu încă din copilărie.



Rețetă pentru 12-14 brânzoaice


Ingrediente aluat:

  • 180ml lapte călduț

  • 2 ouă

  • 400g făină 000

  • 60g unt topit

  • 2 lingurițe drojdie uscată

  • 1 linguriță zahăr

  • 1/2 linguriță sare


Ingrediente umplutură:

  • 250g brânză proaspătă de vaci

  • 250g telemea sărată

  • 3 ouă medii

  • 1/2 linguriță sare (în funcție de gust)


Notă:

* Sarea adițională din umplutura de brânză se pune în funcție de cât de sărată este telemeaua. Amestecați brânza dulce și telemeaua ca prim pas și gustați, înainte de a pune ouăle, pentru a vedea câtă sare mai este necesară.

* Recomand folosirea unei brânze proaspete cât mai uscate (fără mult zer și clar fără smântână)



Pași de lucru:


(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute.

Se adaugă peste untul topit, sarea și ouăle la temperatura camerei și se omogenizează. Se incorporează făina și se frământă până se obține un aluat elastic (4-5 min la robot la viteză medie sau aproximativ 10 minute manual).


Aluatul se acoperă cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 2h sau până când se dublează în volum.


(2) După ce aluatul s-a dospit, acesta se frământă ușor 1 minut și se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat. Se acoperă împarte în două bucăți, li se dă formă rotundă, se acoperă cu un șervet de bucătarie/ pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul


(3) Pregătim între timp umpltutura de brânză. Zdrobim ambele brânze cu furculița și le combinăm. Înainte să adăugăm ouăle, gustăm și vedem câtă sare mai este necesară, în functție de gust. Adăugăm ouăle si omogenizăm umpltura.


(4) Înfăinăm ușor blatul de lucru și întindem prima bucată de aluat în formă dreptunghiulară, de aproximativ 35x25cm. Ungem cu foarte puțin ulei foaia de aluat și turnăm peste jumătate din umplutura de brânză. Întindem uniform umpltura, rulăm, și tăiem ruloul în 6-7 bucăți.


Luăm fiecare brânzoaică și unim cu ajutorul degetelor marginile ambelor capete, încercând să închidem compoziția înăuntru. Este absoult normal să nu se închidă perfect. Procedăm similar pentru toate brânzoaicele și le punem într-o tavă unsă cu ulei, lăsând 2-3 cm distanță între ele.


Procedăm similar și cu cealaltă bucată de aluat, rezultând încă 6-7 brânzoaice.



(4) Punem toate brânzoaicele în tava unsă cu ulei și le acoperim cu șervet, pentru a se dospi înca 25-30 minute la temperatura camerei.



(5) Preîncălzim cuptorul la 180C.


Ungem brânzoaicele cu ou și le dăm la cuptor pentru aproximativ 35 minute, până capătă o culoare rumenă.

Nu recomand să așteptați prea mult să se răcească pentru că sunt delicioase și este greu să te abții să nu le devorezi proaspăt scoase din cuptor.


Happy Baking!


Cu drag,

G.






5.001 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page