top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Boston Cupcakes

Toată ideea din spatele acestor cupcakes a pornit de la rețeta de Boston Cream Pie, iar rezultatul a fost fix așa cum mi-am imaginat.

O brioșă pufoasă pe bază de unt, cu un mijloc fin de cremă de vanilie și un ganache aerat și decadent se ciocolată amăruie. Sincer, orice desert care are cremă de vanilie și ganache de ciocolată nu are cum să nu fie decât mega delicios.

Ador cupcakes-urile fiindcă mi se par cea mai bună metodă prin care îți poți pune imaginația la treabă când vrei să obții niște deserturi individuale super fancy! Sunt de efect, practice și perfecte pentru a impresiona pe oricine, de la mic la mare!



Rețetă

* pentru 12 cupcakes


Ingrediente muffins:

  • 110g unt minim 82%, moale la temperatura camerei

  • 150g zahăr alb

  • 2 ouă medii

  • 80ml lapte

  • 180g făină 000

  • 1 linguriță extract vanilie

  • 1 praf de copt (10g)

  • 1 praf de sare

Ingrediente cremă vanilie:

  • 220ml lapte gras

  • 50g zahăr

  • 20g amidon

  • 2 gălbenușuri

  • 1/2 păstaie de vanilie

  • 30g unt


Ingresiente ganache de ciocolată:

  • 200g ciocolată neagră

  • 200ml smântână pentru frișcă



Pași de lucru:


(1) Pregătim baza pentru cupcakes, adică brioșele.


Într-un bol încăpător amestecăm untul moale cu zaharul cu ajutorul unui mixer până obținem o compoziție spumoasă și zahărul se omogenizează.


Adăugăm ouăle și amestecăm din nou până se încorporează bine cu restul ingredientelor.


Adăugăm vanilia și lapte și amestecăm ușor. Dacă în acest moment mixul de ingrediente pare brânzit, este normal și nu ați făcut nimic greșit.


Ca pas final adăugăm făina amestecată separat cu praful de copt și sarea. Cu ajutorul mixerului omogenizăm aluatul până devine fin și pufos.


(2) Pregătim o tavă de brioșe cu 12 hârtii de copt și împărțim în mod egal aluatul în cele 12 forme.


Dăm brioșele la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 18 minute (maxim 20, în funcție de cuptor). Sunt gata în momentul în care sunt aurii la exterior și trec și testul cu scobitoarea.

După ce brioșele s-au copt le scoatem pe un raft metalic pentru a se răci complet.


(3) Pregătim crema de vanilie. Pentru asta, omogenizăm bine zahărul cu amidonul și adăugăm apoi gălbenușurile.


Scoatem semințele de la păstaia de vanilie și le punem în lapte, împreună cu păstaia. Încălzim laptele până la punctul de fierbere, scoatem păstaia de vanilie și turnăm laptele în fir subțire, peste mixul de gălbenușuri și zahăr, amestecând în continuu. Mutăm compoziția înapoi în vasul rezistent la foc și amestecăm în continuu până când crema noastră ajunge la consistența unei budinci. Oprim focul și încorporăm untul.


Mutăm crema într-un bol curat și punem peste cremă o folie de plastic, lipită direct peste cremă astfel încât să nu pătrundă deloc aer și să nu se formeze crustă.


Lăsăm crema la temperatura camerei să se răcească. Nu este obligatoriu să se răcească complet.



(4) Pregătim și ganacheul care trebuie și el să se răcească complet, înainte de a-l spuma.


Încălzim smântâna pentru frișcă pentru ganache, până la punctul de fierbere. Turnăm smântâna peste ciocolata ruptă cuburi și așteptăm 1 minut. Amestecăm apoi până ciocolata se încorporează complet și obținem un ganache fin.


Lăsăm la răcit la temperatura camerei acoperit cu o folie de plastic. Dăm 5 minute la frigider înainte de spumare. Nu mai mult fiindcă se va întăti foarte rău și va fi imposibil să îl mai batem cu mixerul.



(5) Asamblăm cupcakes-urile noastre:


  1. Cu ajutorul unui dui de ornat (care să fie metalic, decupăm spațiul pentru crema de vanilie în mijlocul fiecărei brioșe. Dacă nu avem dui potrivit pentru asta, folosim vârful unui cuțit.

  2. Îndepărtăm folia de pe cremă și cu ajutorul unui tel amestecăm crema bine. Aceasta tinde să devină ca o budincă și să ia forma bolului, așa că trebuie din nou omogenizată.

  3. Punem crema într-un poș și cu ajutorul lui umplem fiecare brioșă. Dacă nu avem poș folosim o linguriță.

  4. Scoatem ganacheul din frigider și cu ajutorul unui mixer îl batem 1-2 minute. Acesta va începe să se spumeze asemanator ca frișca și să capete o culoare un pic mai deschisă.

  5. Punem ganacheul într-un poș cu dui la alegere și ornăm cupcakes-urile după preferințe.



Ador să le mănânc proaspete fiindcă toate componentele sunt super moi și perfecte ca textură, însă se pot păstra până la 3 zile la frigider intr-un vas închis. Sunt delicioase și de la frigider și devin perfecte ținute 10-15 minute la temperatura camerei.


Notă:

* dacă nu dorim să spumăm ganacheul putem să îl folosim cald, și să îl turnăm pe fiecare cupcake ca o glazură (vezi rețeta de Boston Cream Pie)

* capacele decupate din brioșe le folosesc mereu pentru in desert la pahar rapid pentru sufletul meu, cu restul de crema sau ganache, fiindcă mereu îmi rămâne câte 1-2 linguri.


Happy baking!


Cu drag,

G.






4.521 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page