top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Boston Cream Pie

Deși poartă numele de plăcintă, este de fapt o prăjitură simplă formată din două blaturi de pandișpan pufos și moale pe bază de unt, unite de o cremă fină de vanilie și îmbrăcată într-un ganache decadent de ciocolată.


Prăjitura Boston este una dintre cele mai răspândite și îndrăgite deserturi din Statele Unite, și pe bună dreptate: combinația este atât de delicioasă că nu te poți opri la o singură porție, iar rețeta este simplă și foarte ușor de realizat.


Și când spun că este foarte iubită de americani, prăjitura are chiar și o zi națională dedicată, și anume pe 23 Octombrie, iar pe 12 Decembrie 1996 a fost declarată prăjitura oficială a Statului Massachusetts.


Did you know?

* Boston Cream Pie a fost creată in anul 1856 lîn cadrul restaurantuli din Hotelul Boston’s Parker House, de către Chef. M. Sanzian.

* Prăjitura poartă numele de plăcintă, deoarece când a fost inventată a fost coaptă în tava pentru plăcinte.


Rețetă


Ingrediente blat:

  • 4 ouă

  • 250ml lapte gras

  • 160g unt min 80% grăsime

  • 200g zahăr

  • 320g făină 000

  • 1 linguriță esență de vanilie

  • 1 praf de copt (10g)

  • 1 praf de sare


Ingrediente cremă vanilie:

  • 400ml lapte gras

  • 100g zahăr

  • 40g amidon

  • 4 gălbenușuri

  • 1 păstaie de vanilie

  • 40g unt


Ingrediente ganache de ciocolată:

  • 150g ciocolată neagră

  • 150ml smântână pentru frișcă


Notă:

Recomand folosirea unei de tăvi de tort de 26-28cm diametru. Se poate folosi și o tavă mai mică, prăjitură pozată pentru rețetă fiind coaptă în tavă de 20cm diametru, însă iese mai înaltă și este mai greu de tăiat.



Pași de lucru:


(1) Primul pas este să pregătim crema de vanilie care trebuie să se răcească complet înainte de a fi pusă între blaturi. Pentru asta, omogenizăm bine zahărul cu amidonul și adăugăm apoi gălbenușurile.


Scoatem semințele de la păstaia de vanilie și le punem în lapte, împreună cu păstaia. Încălzim laptele până la punctul de fierbere, scoatem păstaia de vanilie și turnăm laptele în fir subțire, peste mixul de gălbenușuri și zahăr, amestecând în continuu. Mutăm compoziția înapoi în vasul rezistent la foc și amestecăm în continuu până când crema noastră ajunge la consistența unei budinci. Oprim focul și încorporăm untul. Mutăm crema într-un bol curat și punem peste cremă o folie de plastic, lipită direct peste cremă astfel încât să nu pătrundă deloc aer și să nu se formeze crustă.


Lăsăm crema la temperatura camerei să se răcească complet.


(2) Pentru a pregăti blatul, untul se scoate la temperatura camerei cu cel puțin 30 minute înainte pentru a deveni moale. Într-un bol încăpător sau într-un mixer vertical, adăugați untul și zahărul și mixați la putere medie spre mare, până obțineți o compoziție cremoasă (4-5 minute).


(3) Se adaugă ouăle pe rând, omgenizând bine pe fiecare din ele, înainte de adăugarea celuilalt. După încorporarea acestora, se adaugă vanilia, sarea și laptele și omogenizăm compoziția.


Notă: Nu vă panicați dacă în acest pas aluatul arată ușor brânzit, este reacția normală a untului care intră în contact cu laptele rece.


(4) Într-un bol separat se cerne făina și se amestecă cu praful de copt. Turnăm mixul de făină peste compoziția lichidă, și cu ajutorul unui tel sau cu mixerul la viteză mică, o încorporăm bine.


Pentru a coace blatul avem 2 opțiuni:


A. Pregătim o tavă de tort cu hârtie de copt pe bază și de jur împrejur și coacem blatul la 180C pentru 35-40 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul la răcit pe un grilaj metalic până se răcește complet, apoi îl tăiem în 2 blaturi egale.

Notă: Aceasta este cea mai cunoscută metodă de coacere. În acest caz nici nu se nivelează partea superioară care se bombează ușor în urma coacerii, forma finală ca o gogoașă imensă fiind foarte îndrăgită de către toți consumatorii.


B. Pregătim 2 tăvi de tort cu hârtie de copt pe bază și de jur împrejur și distribuim aluatul egal în cele 2 tăvi. Coacem blaturile pentru 30-35 minute la 180C sau până când trece teste cu scobitoarea. Lăsăm blaturile la răcit pe un raft metalic înainte de asamblare.


Notă: În cazul în care blaturile se bombează ușor în partea superioară, tăiem bombeul pentru a nivela blaturile și obține 2 blaturi perfect drepte. Avem astfel și o mică gustare până prăjitura este gata de servire.



(5) Când blaturile s-au răcit complet putem asambla prăjitura. Îndepărtăm folia de pe cremă și cu ajutorul unui tel amestecăm crema bine. Punem primul blat pe un suport de tort și turnăm crema în mijloc. Nivelăm ușor crema, dar nu complet până la margini, lasând cam 1cm de blat liber. Punem cel de-al doilea blat și apăsăm ușor până crema ajunge la margini, dar nu cât să curgă.


(6) Încălzim smântâna pentru frișcă pentru ganache, până la punctul de fierbere. Turnăm smântâna peste ciocolata ruptă cuburi și așteptăm 1 minut. Amestecăm apoi până ciocolata se încorporează complet și obținem un ganache fin.


Turnăm ganache-ul peste prăjitură și nivelăm.


Dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin 3-4 ore înainte de servire.


Happy baking,


Cu drag,

G.






2.638 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page