top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Banoffee Pie

Actualizată în: 2 iun. 2021

Sau altfel spus o delicioasă tartă cu banane și caramel de care eu m-am îndrăgostit cu ceva ani în urmă. Așa cum vă spuneam, am descoperit tarta acum aproximativ 5 ani, pe o insula mica de lângă Lefkada, Grecia. Ghidul de pe vasul pe care l-am luat să ajungem acolo ne-a îndrumat către cofetăria respectivă și ne-a recomandat să nu plecăm de acolo până nu gustăm acest desert, spunând ca rețeta de pe insulă, ar fi una dintre cele mai bune din lume. A fost atât de bună, că mi-am luat o portie și la pachet și am încercat sa o reproduc și să ma apropii cât de mult de gustul acela când am ajuns acasă.


Cum nu mai făcusem tarta in ultimul an, am zis ca acum este momentul. Nu necesită coacere, se pregătește super rapid și este extraordinar de delicioasă.


Rețetă

* pentru o tavă de tartă de 26-28cm


Ingrediente blat biscuiți:

 • 300g biscuiți digestivi

 • 120g unt topit


Ingrediente caramel:

 • 120g zahăr brun

 • 120g unt minim 80% grăsime

 • 300ml lapte condensat îndulcit


Ingrediente cremă mascarpone:

 • 200ml frișcă lichidă

 • 250g mascarpone

 • 100g zahăr pudră

 • 1 linguriță extract vanilie


Extra:

 • 3-4 banane

 • 30g ciocolată neagră pentru ornat


Notă:

* biscuiți digestivi am folosit marca Gullon, mi se par cei mai potriviți ca gust și textură finală a blatului. * folosiți un lapte condensat îndulcit pentru rezultate optime. Nu folosiți lapte condensat de la raionul de cafea.Pași de lucru:


(1) Băgăm biscuiții la robotul de bucătărie și îi măcinăm fin. Adăugăm untul topit și amestecăm la robot câteva secunde până se omogenizează și obținem o consistență similară nisipului ud.


(2) Pregătim o tava de tartă cu bază detașabilă (sau putem folosit și una care nu il are detașabil. Eu am pus hârtie de copt sa ma asigur că o scot cu ușurință, neavând una cu baza detașabilă aici).

Punem biscuitele în tavă și îl întindem pe toata suprafața, iar de jur împrejur, cu degetele presăm să creăm o bordură care va ține caramelul fierbinte sa nu curgă in afara blatului de biscuite.Nivelăm cu ajutorul unui pahar cu baza plată, dăm tava la frigider și ne apucăm de de caramel.(3) Pregătim caramelul conform instrucțiunilor din rețeta de aici. În această rețeta de “Tartă cu caramel și ciocolată” am lăsat și un video ajutător cu consistența finală a caramelului pentru a va fi de ajutor, de aceea va îndrum să urmați pașii detaliați de acolo.


După ce caramelul este gata, scoatem tava din frigider și turnăm caramelul peste baza de biscuite. Lăsăm la temperatura camerei până caramelul se răcește complet.


Tips & tricks caramel:

* folosiți neaparat un lapte condensat îndulcit, care este special destinat pentru așa ceva. Laptele condensat care se găsește la raionul de cafea, neindulcit sau slab ca grasime nu este potrivit, caramelul se poate tăia (brânzi) sau nu se leagă, sau necesita un timp mai lung pentru a se lega - chiar și 15-20min de fierbere.

* caramelul se fierbe minim 3-4 minute din momentul in care începe să dea în clocot. Cu cât se fierbe mai mult cu atât va fi mai gros după ce se va raci.

* faceți un test cu lingura. Pe o lingura rece puneți puțin caramel și vedeți dacă începe să se îngroașe. Dacă acesta se răcește dar rămâne lichid este semn că mai trebuie ținut pe foc.

* foarte mult îmi place laptele condensat de la Prodlacta și cel dulce de la Lidl, ambele in conserve metalice, însă orice lapte condensat îndulcit este numai bun!


(4) Tăiem bananele felii de aproximativ 0,5cm grosime și le aranjăm peste caramelul răcit.


(5) Pregătim frostingul pentru decorarea tartei. Smântâna pentru frișcă, rece de la frigider, se bate spumă până se întărește.


Separat într-un bol, amestecăm cu ajutorul unui mixer brânza mascarpone cu zahărul pudră și vanilia, timp de aproximativ 1-2 minute, până se omogenizează totul.


Incorporăm ușor frișca în crema de mascarpone. Dacă utilizați mixerul încercați să nu mixați foarte mult pentru a nu supra-bate crema, puteți folosi cel mai practic un tel.


(6) Cu o spatulă punem crema peste banane astfel încât sa le acoperim, pentru a nu oxida.


Tocam ciocolata sau o dăm pe răzătoare și o punem peste tartă.


Dăm tarta la frigider pentru minim 3h înainte de a servi.


Happy baking!


Cu drag,

G.


16.112 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page