top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

V-Day Choux Craquelin

Dragostea trece prin stomac, iar cumpărăturile eficiente prin freshful.ro evident. Știi momentul acela când te întorci din vacanță, începi munca, ziua îndrăgostiților bate la ușă, frigiderul este gol și ai nevoie să cumperi o mulțime de alte lucruri pentru casă? Știți că îmi place să fac cumpărături online, iar de când am descoperit Freshful, sunt alegerea nr 1, iar principalul motiv este că produsele sunt mereu selectate cu atenție, fructele și legumele arată întotdeauna perfect, iar gama de produse este foarte variata. Iar dacă ai și Emag Genius transportul este gratuit.


În altă ordine de idei, cei de la Freshful lansează o gamă de beneficii pentru clienții noi cu produse cadou în valoare de 100lei la prima comandă, plus 3 vouchere cadou a câte 30 lei reducere pentru următoarele 3 comenzi plasate (după fiecare comanda va fi activat în cos următorul voucher, valabil timp de max 15 zile, pentru comenzi de minim 150 lei).


Mai ai timp și tu sa comanzi ceva rapid pentru Valentine's Day și poți să îți surprinzi jumătatea cu aceste chour craquelin umplute cu cremă de vanilie și centru de fructe de pădure sau zmeură, căpșuni, depinde de preferințe.


Rețeta detaliată pas cu pas o găsești mai jos.



Rețetă

* pentru 20-22 choux-uri


Ingrediente aluat choux:

  • 90 ml lapte

  • 90 ml apă

  • 90g unt nesărat minim 82% grăsime

  • 3 lingurițe zahăr

  • 1/3 linguriță sare

  • 165g ou

  • 105g făină 000

  • colorant roșu

Ingrediente craquelin:

  • 150g unt minim 80% grăsime - moale, la temperatura camerei

  • 150g zahăr brun

  • 150g făină 000

  • colorant roșu

Ingrediente cremă:

  • 250g mascarpone

  • 500ml lapte gras 3,8%

  • 5 gălbenușuri

  • 140g zahăr alb

  • 30g amidon de porumb

  • 30g făină

  • 80g unt gras minim 80% grăsime

  • 1 păstaie vanilie

Ingrediente inserție fructe:

  • 150g zmeură/mix fructe de pădure/căpșuni congelate

  • 70ml apă

  • 10g amidon

  • 30g zahăr


Ustensile de bucătărie folosite de mine:

  • Pos - folosesc de unica folosință, super bune - vezi link

  • Dui rotund de 10mm - pentru format choux-urile

  • Preș silicon - opțional, dar te ajută să le dai cât mai ușor forma egală - vezi link - dacă nu desenează pe o foaie de copt cercuri de 4cm diametru

  • Dui umplere - mic, rotund, de aprox 4-5mm - vezi link



Pași de lucru:


(1) Cântărim ouăle și le batem ușor cu o furculiță strict pentru omogenizare.


(2) Punem pe foc într-un vas antiaderent laptele, apa, zahărul și sarea și lăsăm la foc mediupână se topește zahărul. Adăugăm untul și amestecăm până acesta se topește și dă un clocot.


(3) Dăm focul mic și se adaugă făina amestecând cu o lingură de lemn/ spatulă de silicon încontinuu până când toată compoziția devine consistentă, tinde să se strângă într-o bilă de aluat și se dezlipește de pe pereții vasului. Gătim la foc mic pentru aproximativ 3-4 minute amestecând continuu, astfel încât aluatul să se gătească suficient. Vom știi că este gata să oprim focul atunci când pe fundul vasului vedem formată ca o peliculă subțire de aluat lipit.


(4) Transferăm aluatul într-un bol sau vasul de la robotul de bucătărie și îl lăsăm 5-10 minute să se răcească la temperatura camerei, amestecând în el ocazional. Se adaugă ouăle bătute treptat, încoporandu-se bine de fiecare dată înainte de a adăuga din nou ou. Folosesc paleta dela robot pentru încorporare, dar se poate face și manual cu o lingură de lemn. Tot în acest pas punem și colorantul până obținem culoarea dorită.


Mutăm aluatul într-un poș cu dui rotund de 1 cm diametru și îl dăm pentru 1 oră lafrigider. Aveți grijă când puneți aluatul să nu prindeți aer prin aluat, fiindcă ne vor apăreabule/crăpături în cojile de choux.


(5) Pentru aluatul de craquelin punem toate ingredientele intr-un bol și amestecăm pânăobținem un aluat ca pentru cel de Cookies.


Punem aluatul între 2 foi de copt și întindem intr-o foaie subțire de aproximativ 2mm. Dămaluatul la congelator pentru 20-25 minute. Astfel se va întări suficient pentru a-l putea decupa.


(6) După ce aluatul de choux s-a răcit, începem să formăm pe preșul de silicon sau pe hârtia decopt, guguloaie din aluat de aprox 4cm diametru . Aluatul se poșează de sus, ținând posul la 1cm distanță de hârtia de copt, și împingând aluat ridicăm ușor când a ajuns la dimensiunea dorită.


(7) Scoatem aluatul de craquelin de la congelator și decupăm cu un cerc de patiserie de 6cm.Punem peste fiecare guguloi de choux câte un bănuț de craquelin decupat și apăsăm ușor.


(8) Preîncălzim cuptorul la 170C. Dăm choux-urile la copt undeva la 30 minute (în funcție decât de puternic arde cuptorul fiecăruia). Choux-urile sunt coapte când s-au umflat frumos,formând un gol mare de aer în centru și sunt bine bronzate.


Sfaturi utile pentru un aluat perfect

* Nu fierbeți excesiv lichidul cu zahăr la început și nici după ce adăugați untul. Ingredientele se fierb cât să se topească zahărul și sarea în primă fază, și apoi untul. Dacă se fierbe prea mult riscăm să se evapore din lichid și să influențeze consistența finală a aluatului.

* Este important să transferăm aluatul într-un bol curat, deoarece dacă adăugăm ouăle învasul încins riscăm ca ouăle să se coacă instant când ating vasul. În același timp, transferândaluatul acesta se răcește mai repede, pentru pasul următor.

* Motivul pentru care lăsăm aluatul să se răcească este același, ca ouăle să nu se gătească cândle agăugăm.

* Este foarte important să cântărim ouăle exact. Cantitatea de ingrediente lichide este foarteimportantă.

* Este iar important să incorporăm oul treptat, înainte să adăugăm iar ou în aluat.

* Puteți folosi făină manitoba pentru rezultate și mai perfecte, o făină cu % de proteină mare, care ajută aluatul destul de mult. Dacă folosiți făină 000, recomand la final să vă orientați dacă adăugați tot oul, sau doar 100g, aluatul nu trebuie să fie la o consisteță destul de solidă.

* Dacă folosiți mixerul pentru a incropora ouăle, să nu bateți excesiv aluatul, fiindcă riscăm separarea grasimilor și afectarea calității aluatului. Spatula / lingura de lemn este cea mai sigură.

* Nu deschideți cuptorul în timpul coacerii, riscați să colapseze cojile.

* Choux-urile sunt gata când acestea s-au umflat și au căpătat o culoare frumoasă maronie. Elese simt ușoare și pline de aer când le mutați de pe tavă pentru a se răci.



(9) Cât timp se coc cojile, facem jeleul de zmeură. Punem toate ingredientele într-un vas rezistent la foc mediu și amestecăm continuu pănă ajunge la consistența unui gem. Lăsăm la răcit complet înainte de a umple choux-ul intr-un bol cu folie de plastic deasupra, pentru a nuface crustă.


(10) Pregătim crema de vanilie, care va trebui să se răcească complet.

  1. Zahărul se amestecă cu amidonul, făina și semințele de vanilie într-un vas antiaderent .Se adaugă apoi gălbenușurile împreună cu puțin lapte (50-100ml) și se omogenizeazăbine. Se adaugă restul din cantitatea de lapte și se pune pe foc mediu.

  2. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când seîngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și se amestecăpână se topește și se încorporează în cremă uniform.

  3. Punem crema de vanilie fierbinte într-un bol curat și acoperim cu folie de plasticdirect peste cremă astfel încât să nu facă crustă.

Lăsăm crema să se răcească complet la temperatura camerei. Nu trebuie să fie deloc călduță, cirece.

(11) Când crema de vanilie s-a răcit - durează câteva ore - scoatem și mascarponele de lafrigider și îl lăsăm 15 minute la temperatura camerei.


Crema de vanilie o mutăm într-un bol încăpător sau în vasul de la robotul de bucătărie și cupaleta la viteză mică batem ușor crema pentru a deveni fină și omogenă (tinde să se întăreascăca o budincă cât se răcește).


Adăugăm apoi mascarponele câte 1 lingură o dată și lăsăm să se încorporeze bine până adăugăm următoarea lingură. Procedăm așa pentru a se încorpora bine și a nu face cocoloașe (care pot fi ulterior salvate daca trecem crema printr-o sită, dar vrem să evităm un pas în plus).

Notă:

* aveți grijă să nu adăugați și zerul care este la fundul cutiei de masrcapone.



(11) După coacere, lăsăm cojile să se răcească complet înainte de umplere, pe tava sau pe un grilaj metalic.


(12) Punem crema într-un poș cu dui mic (0.4cm) pentru umplere și umplem choux-ul de sus (nu din bază). Încercăm să înțepăm cu vârful unui cuțit pentru ca duiul să între mai ușor.


Umplem fiecare choux cu suficientă cremă, astfel încât să lăsăm loc și pentru jeleul de zmeură. Practic nu tre sa simțim crema cum pune presiune pe coaja de choux.


(13) Punem jeleul de zmeură intr-un poș (o pungă netăiată la vârf). Tăiem puțin vârful poșului astfel încât gaura sa fie cât mai mică.


Introducem vârful poșului in fiecare choux intrând puțin in adâncime și introducem jeleul. Aproximativ 1-2 lingurițe de jeleul ar trebui să între in fiecare choux.


Decorăm cu inimoare de ciocolată albe și roșii. Inimioarele roșii sunt obținute din ciocolată albă și colorant roșu. Ciocolata se topește, se întinde pe hârtie de copt și se dă la rece (congelator) câteva minute, apoi le decupăm cu un cutter de cookie.


Dăm choux-urile la rece și le păstrăm așa până la 3 zile.


Happy baking!


Cu drag,

G.







8.551 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page