top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tartă cu caramel sărat și ciocolată

Actualizată în: 31 aug. 2020

M-am tot gândit la o descriere frumoasă pentru această tartă și efectiv nu găsesc cuvintele potrivite care să descrie explozia de gusturi și alchimia perfectă între caramelul sărat și ciocolata amăruie.

Un desert dulce, indicat iubitorilor desăvârșiți de ciocolată, care este partenerul perfect lângă un latte amărui.

În ceea ce privește rețetele de caramel, acestea se găsesc în număr nelimitat pe internet și în cărțile de rețete ale diverșilor cofetari, însă în mare ingredientele folosite sunt același la bază. Detaliile de gust și textură diferă în primul rând de la tipul ingredientelor folosite, precum și de la timpul de gătire al caramelului pe foc.

Astfel un caramel făcut cu zahăr brun va fi mai intens în aromă și culoare decât cel cu zahăr alb, precum și caramelul al cărui zahăr este topit individual la început va avea un gust mai pronunțat, ușor amărui și o culoare mai aprinsă.

În ceea ce privește consistența și textura caramelului, timpul de gătire joacă un rol important. Fie că vorbim de caramel făcut cu lapte, smântâna pentru frișcă sau cel cu lapte condensat, timpul de gătire influențează consistența finală. Astfel dacă ne dorim un sos de caramel, vom opri focul după adăugarea părților lichide, iar cu cât vom găti mai mult caramelul pe foc, cu atât va fi mai puțin fluid după răcire. Trebuie știut că în timpul gătirii consistența este una foarte fluidă, singura diferența fiind după răcire.

Sunt totuși atâtea de vorbit despre caramel că aș putea scrie un articol separat numai despre el!

Did you know?

* Deși nu se știe originea certă a caramelului, primele atestări despre caramel provin de la începutul secolului al 17lea când primii locuitorii ai Americii topeau zahăr pentru a crea dulciuri copiilor. Ulterior, după anii 1880, au început să adauge grăsimi și lapte, producând caramelul pe care îl știm în ziua de azi.

Rețetă

Ingrediente aluat fraged:

- 250g făină

- 150g unt minim 82% grăsime

- 1 gălbenuș

- 2 linguri zahăr

Ingrediente caramel:

- 130g zahăr brun

- 130g unt minim 82% grăsime

- 320ml lapte condensat

- ½ linguriță sare de mare

Ingrediente ganache:

- 200g ciocolată neagră minim 50% cacao

- 200ml smântână pentru frișcă


Pași de lucru:

(1) Punem toate ingredientele pentru aluatul fraged într-un robot de bucătărie și mixăm până obținem un aluat nisipos care tinde să se adune într-o bilă. Daca aluatul este prea uscat putem adăuga treptat cate o lingură de apă (nu mai mult de 3 în total). Punem aluatul la frigider într-o folie de plastic pentru cel puțin 30minute.


(2) Scoatem aluatul din frigider și îl întindem rotund sau dreptunghiular, în funcție de forma de tartă pe care o avem.

Punem aluatul în forma de tartă și îl dam la cuptor pentru 25 minute la 190C sau până se rumenește frumos!

Notă:

* pentru a facilita întinderea aluatului, recomand să îl puneți între 2 folii de plastic, astfel nu se va lipi de blat sau de sucitor, iar transferul în tavă va fi mult mai ușor.

* dacă aluatul a devenit prea moale în timpul întinderii, după ce îl punem în tavă îl dăm la frigider 15-20 minute. Astfel se va întări și nu va colapsa în timpul coacerii.

(3) Cât timp aluatul de tartă este la cuptor pregătim caramelul. Punem untul și zahărul într-un vas antiaderent la foc mic până zahărul se topește, amestecând ocazional. După ce compoziția s-a omogenizat punem laptele condensat și lăsam la foc mediu amestecând destul de des, până acesta capătă culoarea de caramel și devine lucios ca și textură, iar ca și consistență începe să se lege (aproximativ 3-4 minute de la primul clocot). Adăugăm sarea și mai lăsăm 1 minut pe foc.


Așa arată la final când oprim focul.


(4) Scoatem aluntul din cuptor și turnăm peste el caramelul. Uniformizăm caramelul pe toata dimensiunea aluatului și lăsăm la temperatura camerei până se răcește complet, iar apoi transferăm 1h la rece pentru a ni se întări caramelul.


(5) Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și o turnăm peste ciocolata ruptă cubulețe. Amestecăm până ciocolata se topește și obținem un ganache fin și cremos.


(6) Scoatem tarta din frigider și turnăm ganache-ul peste caramel. Uniformizăm ganache-ul și dăm tarta la frigider încă 2h înainte de servire.Vă garantez că nu există combinație mai bună și abia aștept să o încercați!

Happy baking!

Cu drag,

G.


7.155 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page