top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Baghete

Actualizată în: 17 oct. 2022

Știai că poți face baghete la tine acasă exact ca cele de la brutăriile artizanale? Dacă nu îți explic mai jos toți pașii necesari.

Rețetă

*pentru 3 baghete


Ingrediente:

  • 500g făină Manitoba

  • 375ml apă la temperatura camerei

  • 10g sare

  • 9g drojdie proaspătă

  • 1 lingură zahăr



Pași de lucru:


(1) Amestecăm drojdia cu zahărul până devine lichidă.


(2) Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de Bucătărie punem făina și o amestecăm cu sarea. Punem apoi apa și mixul de drojdie și zahăr și frămâtăm la robot pentru 5 minute până obținem un aluat omogen și fără urme de făină.


Acoperim cu folie de plastic și lăsăm 15 minute să se odihnească.


Notă

*Aveți grijă să nu rămână făină pe fundul vasului.

*Aluatul va fi destul de lipicios, dar evitați să mai adăugați făină. La final după dospire va fi foarte ușor de manevrat.


(3) Cu mâinile ude vom realiza 3 împăturiri (strech and folds) după cum urmează:


  1. Cu mâna udă apucăm aluatul dintr-o parte, ridicăm și aducem spre centru. Rotim bolul apucăm din cealaltă parte și repetăm mișcarea. Facem asta de 4 ori din toate direcțiile bolului. Lăsăm la odihnit, acoperit cu folie de plastic pentru 45 minute.

  2. Repetăm pasul de mai sus și lăsăm din nou 45 minute la odihnit.

  3. Repetăm din nou pasul de mai sus , cu mâinile umede ridicăm și întoarcem bila de aluat cu "cusaturile" în jos și lăsăm de data aceasta 15 minute la odihnit.

  4. Transferăm bolul acoperit bine cu folie de plastic la frigider.


Notă:

*împăturirile au rolul de întări structura de gluten din aluat, obținând la final un aluat super elastic.

(4) Aluatul va sta la frigider între 6 și 10 ore, astfel spus puteți pregăti aluatul seara, îl transferați la frigider în jur de ora 23:00 și a doua zi la ora 8-9 dimineața vă puteți apuca de baghete.


De obicei le fac pe timpul zilei dar astfel baghetele vor fi gata seara și cu greu te vei abține să nu mănânci o baghetă caldă la acea oră.


(5) După ce aluatul a stat la fermentat la rece îl transferăm pe blatul înfăinat bine cu grijă fără a scoate aerul din aluat. Secretul baghetelor este sa avem un aluat cât mai aerat.


Împărțim aluatul în 3 bucăți si încercăm ușor să le dăm formă dreptunghiulară, încercând să nu spargem bulele de aer create în timpul fermentării la rece.


Acoperim cu un șervet gros de Bucătărie și le lăsăm 45 minute la temperatura camerei.


(6) Luăm fiecare bucată de aluat și pe rând le dăm formă de baghete. Apucăm aluatul din latura mai mare, scuturând excesul de făină și din 2-3 ture îl rulăm apăsând ușor cu degetele la fiecare rulare astfel încât să sigilăm, bineînțeles fără să scoatem aerul din aluat.


După ce am rulat și sigilat bine tot alutul în forma unui cilindru tragem ușor de Colțuri pentru a alungi ușor bagheta la margini. Dacă pe "cusătură" bagheta nu este lipită perfect prindeți cu degetele aluatul încercând să îl sigilați mai bine.

(7) punem baghetele pe un prosop înfăinat căruia în creem cute între baghete ca acestea să nu se lipească între ele cât stau la odihnit.


Acoperim cu un alt prosop și lăsăm 30-45 minute la ultima tura de dospit.


(8) Preîncălzim cuptorul la 250C cu ventilație si o piatră de copt pentru minim 20minute. Pe baza cuptorului punem un vas cu apă fierbinte pentru a crea umiditate în cuptor.


(9) După ce cuptorul s-a încălzit perfect, mutăm baghetele cu grijă pe piatra de copt si le crestăm cu o lamă în 3 locuri.


Coacem pentru 15-20 minute la 250C și încă 20-25 minute la 220C.

Notă:

*Pentru extra umiditate putem pune câteva cuburi de gheață pe piatra de copt lângă baghete. Sau stropim baghetele cu apă cu un pulverizator.

*Ne putem ajuta de încă o tavă adâncă pe care o punem capac peste baghete pentru primele 20minute de coacere. Tava va fi si ea încălzită o data cu piatra de copt.

*Dacă folosim tavă ceramică aceasta se va încălzi la 250C pentru cel puțin 20 minute.

*Dacă avem tavă metalică pentru baghete o punem direct peste piatra de copt sau ca atare in cuptor.

*Dacă nu aveți nici tava specială și nici piatră de copt, puteți sa le coaceți pe orice tavă normală, pe hârtie de copt, însă în continuare păstrați vasul de apă pentru aburi, folosiți extra gheață sau pulverizator. Inclusiv o a doua tavă pe post de capac pentru extra umiditate.


După ce s-au rumenit frumos, scoatem baghetele pe un grilaj metalic pentru a se răci.


După ce s-au răcit complet se păstrează într-o pungă de plastic pentru a nu se usca.


Happy baking!


Cu drag,

G.


10.559 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page